Махаа яаж магнаг болгох вэ
2014-07-28

Монгол Улсын мал сүрэг  50 саяд хүрээд байна. Байгаль цаг уурын тааламжтай байгаа үед цаашдаа ч өсөх шинжтэй. Бэлчээрийн даац хэдийнэ хэтэрчихсэн. Мах сүүг нь дотоодынхоо хэрэгцээг хэл амтай хангасан болоод өнгөрч байна. Гадаад зах зээлийн тухай бүүр ч ярихын хэрэг байхгүй. Өвөл зуны аль улиралд энд ч боом, тэнд ч шүлхий гарлаа гэсэн мэдээлэл цацагдана. Малаас хүнд халддаг малын гаралтай гоц халдварт өвчнөө хязгаарлаж чадахгүй л бол экспортын хэмжээ нэмэгдэхгүй. Бэлчээрийн мал сүргийг өвчнөөс бүрэн сэргийлэх боломж бололцоо тэр бүрий байдаггүйтэй энэ нь холбоотой. Уг нь манай малын мах амт чанарын хувьд тэргүүн зэрэглэлд багтдаг. Жилийн дөрвөн улирлын турш өвсний соргог, усны тунгалгийг даган идээшилдэг болохоор тохилог хашаанд хашигдаж хүчит бордоогоор бордуулсан малын махнаас хувь илүү байх нь ойлгомжтой. Гадныхан манайд итгэдэггүй. Тиймээс ч Монголын талаар нэг бэлчиж байгаа үнэт баялагаа экспортлох үүд хаалга байнга шахуу хаалттай, зах зээл нь хумигдвал байгаа юм. Малыг эрүүлжүүлж аюулгүй хүнс гэсэн баталгаатай болгох нь МАА-н салбарын хамгийн том асуудал болоод байна. Их ч хөрөнгө мөнгө шаардагдана. Талаар нэг тарсан мал сүргийг толгой дараалан эрүүлжүүлнэ гэдэг бас л хүндрэлтэй. Нөгөө талаар шүлхий, боом өвчин гарахаар Монгол даяар гарчихсан юм шиг мэдээлэл түгээдгээс шалтгаалаад гадныхан их сэжигтэй хандаж байна. Эргээд тэд импортынхоо хэмжээг багасгана. Дэлхийн дахинд малын 15 төрлийн өвчин гарвал худалдаа шууд зогсдог. Тэдний нэгэнд шүлхий багтана. Шүлхий гарсан нутагт хөл хорио хэрхэн тогтоож, өвчний голомтыг хэрхэн дарсан талаар дэлгэрэнгүй мэдээлэхээсээ илүү сүр дуулиан болгодгоос ийм буруу ойлголт гадна орчинд төрөөд байгаа юм. Уг нь бид малын халдварт өвчний олон улсын товчоонд эрүүл бүс нутгаа зарлуулах ёстой юм. Аль хязгаарын малын махыг гадна орчинд экспортлохыг хүсч байгаагаа байнга мэдээлж байвал гадна орчны ойлголт сайжирна.  Монгол малын махыг гадныхан Австрали, Шинэ Зеландын махтай харьцуулсан маш олон төрлийн судалгаа хийсэн. Экологийн цэвэр бүтээгдэхүүн, амьтны гаралтай уураг гэдэг талаас нь харж эрүүл мэндийн олон нэмэлт бүтээгдэхүүн, бэлдмэл хийж байгаа. Өөр олон анагаах чанар бийг судалж тогтоож байна. Гүүний саам, айраг, хар ямааны бэлдмэл, ингэний хоормог ... гэхчлэнгээр урт  жагсаалт бий. Гол нь өргөн уудам Монгол Улсын аль бүс нутаг нь эрүүл малтай, аль нь өвчний голомттойг ялгаж салгаж мэдээлэх нь чухал.

6

Гадна орны махтай харьцуулахад монгол малын маханд холестрин маш бага агуулагддагийг тогтоосон байдаг. Импортоор авчих юмсан гэх улс орон өч төчнөөн бий. Гол нь дэлхийн стандартад нийцэхгүй байгаа юм. Гаднаас мах оруулж ирж байгаа орнууд тус тусдаа нарийн стандартуудтай. Жишээ нь Азийн ихэнх оронд хонь байхгүй. Тэд Австралиас хонины махаа оруулж ирдэг. Ингэхдээ хонины маханд нэгдсэн нэг бэлтгэн нийлүүлэлт, ариун цэврийн стандарт тавьдаг. Энэ бүхнийг нь хангачих л юм бол асуудал шийдэгдэнэ. Хууль эрхзүйн орчин манайд асуудалтай байгаагаас зохицуулалт хийж болохгүй байгаа юм. Өнөөхний өөх тос ярьж байхаар маргаашийн зөв тогтолцоог бүрдүүлэх нь чухал байна даа. Малын халдварт өвчний олон улсын товчооноос хүлээн зөвшөөрөгдсөн бус нутгаас бэлтгэсэн буюу тууварласан малыг хилийн боомтууд түшиглэсэн мал нядалгаа, бэлтгэлийн газруудын лобарторид  олон улсын эрүүл ахуйн хүлээн зөвшөөрөгдсөн шинжилгээгээр нотлуулаад гаргавал илүү үр дүнтэй. Дээр нь мөнөөх л олон улсын жишигт нийцсэн мал комбинатад гадныхны хүссэн хэмжээ, ялгалаар савлаад нийлүүлбэл ажлын байр бий болоод зогсохгүй нэмүү өртөг шингэсэн бүтээгдэхүүн бий болно. Ерөнхийлөгчийн айчлалаар япончууд танай малыг эрүүлжүүлэхэд туслая гэсэн. Мэдээж тэд маш удаан бодно. Гоомой зүйл хэзээ ч хийдэггүй улс. Олон төрлийн судалгаа шинжилгээ, тооцоо төлөвлөгөө, өнөөгийн бас хэтийн төлөвлөгөө нарийвчилна. Харин аливаа ажлыг бүтээн босгохдоо чанарын өндөр төвшинд хийдэг. Тэднийг хүлээж суухдаа өөрсдөөс шалтгаалах бүхнээ хийж байхсан. Цаг хугацаа эс тоовол бүхнийг алдана гэдэг мэргэн үг байдаг даа.

6    

Н.Бадамжав

Shuud.mn
Сонин хачин
enhee:
маш зөв санаа шүү монгол малын мах хэзээ ч үнэ цэнээ алдахгүй бүтээгдэхүүн шүү хятад гэдэг том зах зээл байхад л болно ш дээ манай удирдлага зохион байгуулалт буруу болоод махны бизнес олигтой явахгүй бнаа. энийг өөрчлөх цаг нь болсон доо
2014-07-29
зочин:
өвчиллөө гэж цуурхал тараагаад байгаа юм бишүү. ингэж цуурхал тарааж байгаад малаа нядалгаанд оруулж улсаас мөнгийг гаргуулж авдаг юм байхгүй юу даа. зарах гэж хот орох ч хэрэг байхгүй амар гэж.
2014-07-29
энхмаа:
өвчиллөө гэж цуурхал тараагаад байгаа юм бишүү
2014-07-28
esu :
ingej malaa ynz buriin owchind bariulj bhaar ard tumendee mahniihaa unee mash hurdan buuruulaad zarahaa bodoochee mahnii une arai l bish ymaa 50 say tolgoi maltai ard tumen 1 kg mahiig 10000 r awch ideed bh ymaa teee ard tumen mini
2014-07-28
соёлоо:
бэлчээрийн монгол мал нэл өвчний үүр ухааны юм бичих юм. энэ маш худлаа шүү. хөдөө хээрийн өвс ургамал идэж, усны тунгалгийг ууж, ямар ч стрессгүй өссөн монгол малын мах хамгийн эрүүл хүнс. гадаадын, битүү байр, хашаанд, антибиотик, элдэв фермент, өсгөгчөөр нүдүүлж, үйлдвэрийн тэжээлээр өссөн малаас 100% илүү. махны экспорт асар том боломж. хятад гэдэг асар том зах зээл хаяанд байхад махны экспортоо өөрсдөө хааж байдаг манай засгийн бодлого ойлгомжгүй. махны экспорт хязгаарлагдмал байгаа нь эрүүл ахуйгаас болоогүй. төр засаг өөрөө хаагаад байгаа ш дээ. хувийнхан урагшаа нүүрсний машинаар нууцаар гаргах гэж байнга л баригдаж байдаг биздээ. хятад руу гаргах нь экспорт биш, япон гаргах нь экспорт мөн гэж ойлгож болохгүй биздээ.
2014-07-28
zzzz:
mongol huniig bish maliig iluu ih harj uzeed baigaa ni sonin sanagdahgui bn uu
2014-07-28
hongoroo:
heleed yah ve.deedchuul hymd mah gadaadaas avchirch ideed borchuul ni mongoliinhoo unetei mahaar zogooj bna shuu dee.sain niitlel bolj shuu.tor zasagt setguulchdiin duu hooloi hureh yostoi
2014-07-28